Let op: een incassobureau is gèèn deurwaarder. Een incassobureau mag wettelijk niet meer dan aanmaningen versturen en dreigen met van alles.
Maar om beslag op inkomen, bankrekening, huis of spullen te leggen, moeten zij een deurwaarder inschakelen. Vaak hebben grotere kantoren zowel een incasso-afdeling als een deurwaardersafdeling. In dat geval is het goed opletten namens welke afdeling er brieven ontvangen worden.

Voordat een deurwaarder echt beslag kan leggen, heeft hij toestemming van de rechter nodig. Tot die tijd kan hij alleen conservatoir beslag leggen = een lijst maken van spullen, die hij mee zal nemen, zodra hij toestemming heeft van de rechter = een executoriale titel (de toestemming om daadwerkelijk spullen uit je huis te halen).

Het grote verschil met de belastingdeurwaarder is dat een belastingdeurwaarder geen toestemming van de rechter nodig heeft, maar meteen beslag kan leggen, zodra de Belastinginspecteur daartoe opdracht geeft.

Het allerbelangrijkste is om snel te handelen en ons in te schakelen, zodra je met deurwaarders van doen krijgt. De termijn, waarbinnen beroep of verzet aangetekend kan worden, is maar kort; meestal 2 weken na de aankondiging/het dwangbevel.
Zeker bij mensen, die de neiging hebben om ontvangen post zonder te openen op een grote hoop te gooien, gaat het nogal eens mis, omdat we gewoonweg zo laat erbij gehaald worden, dat alle mogelijkheden om nog iets te ondernemen, al te laat komen.