Recentelijk heeft het CJIB verklaart dat zij nu ook rekening houden met de financiële positie van de schuldenaar. De schuldenaar moet dan natuurlijk wel duidelijk maken dat hij de schuld niet kan betalen of niet in een keer kan betalen. M.a.w. het CJIB houdt nu ook rekening met de beslagvrije voet.
De stichting Xwiljoenen Juridisch Advies heeft een cliënt vertegenwoordigd die een schuld had van 1000 euro bij het CJIB. Deze cliënt haar inkomen is onder de beslagvrije voet. We hebben dit gemeld bij het CJIB, maar in eerste instantie trekt het CJIB zich hier weinig van aan en doet een voorstel voor maandelijkse betalingen. Met een inkomen onder de beslagvrije voet zijn ook maandelijkse betalingen niet mogelijk wil je kunnen blijven leven zonder weer extra schulden te maken. Het CJIB heeft dan de mogelijkheid om beslag te leggen op bezittingen. Heb je een auto op je naam of andere waardevolle bezittingen dan is de kans groot dat daar beslag op zal worden gelegd. Heb je deze niet dan is het zaak om dit bij het CJIB te melden. Zou het CJIB dan toch beslag leggen dan is dit misbruik van het middel. artikel 8 van de Verordening beroeps- en gedragsregels gerechtsdeurwaarders en BW. Artikel 3:13
Deze cliënt had ook geen auto of waardevolle bezittingen. Dit hebben we aan het CJIB gemeld en voor de zekerheid ook het bovenvermelde wetsartikel. Er is dan nog maar een mogelijkheid open voor het CJIB en dat is opschorting van de vordering. Ook dit zal je zelf moeten aangeven anders komt het CJIB weer met een voorstel voor maandelijkse betalingen. In de zaak voor deze cliënt had de stichting een jaar uitstel aangevraagd en hierna nog een aantal keren voor een kortere tijd verlengt.
Vandaag ontvangen we een brief waarin wordt aangekondigd dat deze schuld buiten invordering is gesteld en dat er nu geen openstaande zaken meer zijn.
Ook het CJIB kan dus een schuld kwijtschelden!